سه شنبه, ۱۸ اسفند ۱۳۹۴، ۰۹:۰۵ ق.ظ
نوروز و هدیه نوروزی با طرح عیدانه کتاب
هدیه نوروزی وزارت ارشاد
معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور رونق بخشیدن به بازار کتاب و ترویج کتاب خوانی، همزمان با آغاز سال نو تسهیلاتی را در قالب یارانه خرید کتاب از طریق فروشگاه کتاب سراسر کشور، مستقیماً به خریداران کتاب پرداخت میکند.
در این طرح، فروشگاه کتاب که شرایط لازم را دارا باشند، پس از ثبت نام در سایت موسسه خانه کتاب میتوانند کتابهای خود را که با شرایط تعیین شده در این طرح مطابقت داشته باشند با 20 درصد تخفیف به خریداران بفروشند. موسسه خانه کتاب به نمایندگی از طرف معاونت امور فرهنگی مبلغ تخفیف را به کتاب فروشان پرداخت خواهد کرد. به این بهانه با بهمن نامورمطلق، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی، گفتوگو کردهایم و دیدگاههایش را درباره این طرح و کتاب پیشنهادیاش برای نوروز جویا شدهایم.
نامورمطلق در این گفتوگو اظهار کرد: به نظرم طرح عیدانه کتاب در رونق کتابخوانی موثر است، اما مشکلات ما در این حوزه فقط مالی نیست؛ به عبارتی در این طرح نباید فقط به بهبود گردش مالی کتابفروشیها فکر کنیم.
وی افزود: جوانهای ایرانی در این دوران از کتاب دور و بیش از حد به رسانههای مجازی نزدیک شدهاند. این علقه به جهان مجازی، باعث شده ما کتاب را به کناری بگذاریم، اما در کشورهای غربی که در جهان مجازی نیز از ما بسیار جلوتر هستند، کتاب همچنان جایگاه دارد و شمارگان انتشار آن دهها برابر ایران است.
نامورمطلق ادامه داد: نهادهای فرهنگی دولت باید بخشی از بودجه خود را برای رواج «گفتمان کتاب» در ایران اختصاص دهند، تا شرایط برای عشق ورزیدن به کتاب فراهم شود. اگر این شرایط فراهم نشود، حتی اگر کتابها رایگان هم در اختیار مخاطبان قرار گیرد، مطالعه نمیشوند.
نویسنده کتاب «درآمدی بر اسطورهشناسی» در ادامه با اشاره به این نکته که هدف از طرحهایی مانند «عیدانه کتاب» باید ارتقای فرهنگی باشد، گفت: باید به گونهای فرهنگسازی کنیم تا عامه مردم بدانند که کتاب خواندن، تاثیر زیادی بر شرایط زندگی آنها خواهد داشت. در وجود کسانی، این فکر نهادینه شده که کتاب خواندن تاثیری بر زندگی ندارد. برای همین است که «ندانستن» در جامعه رواج پیدا میکند.
وی به لزوم تعیین جایگاه اجتماعی افراد جامعه بر اساس میزان مطالعه نیز اشاره کرد و گفت: حضرت باریتعالی در کلامالله مجید هشداری به ما میدهد که میتوان بر اساس آن نقشه راه بهبود وضعیت کتابخوانی در کشور را ترسیم کرد و آن این است که «آیا کسانی که میدانند با کسانی که نمیدانند، برابرند؟» بر این اساس، نهادهای فرهنگی باید کاری کنند که کسانی که اهل مطالعه هستند، از شرایط اجتماعی بالاتری برخوردار شوند.
نامورمطلق همچنین درباره کتابهای انتخابی خود برای عیدی دادن، گفت: به دانشجویانم کتاب جدید خودم یعنی «فرهنگ مصور نمادهای ایرانی» را عیدی میدهم، چرا که مورد نیاز دانشجویان است و جای آن تاکنون در میان منابع مطالعاتی اهالی هنر ایران خالی بود.
نویسنده کتاب «درآمدی بر بینامتنیت» اضافه کرد: قاعدتا کتابهایی را برای عیدی دادن انتخاب میکنم که مناسب شرایط فکری عیدی گیرنده باشد؛ به عنوان مثال اگر قرار است به هنرمندی عیدی بدهم قطعا کتاب «هنر قلمزنی ایران، مفاخر امروز ماندگاران فردا» را انتخاب میکنم.
بهمن نامورمطلق متولد 1341 تهران و دارای مدرک ادبیات تطبیقی از دانشگاه بلز پاسکال در کلرمون فرانسه است. «درآمدی بر بینامتنیت»، «اسطوره و اسطورهشناسی نزد نوروتراپ فرای: از کالبدشناسی نقد تا رمز کل»، «نقد تکوینی در هنر و ادبیات»، «سفرنگاره»، «کتاب و کتاب خوانی در برنامههای تلویزیون»، «فرهنگ مصور نمادهای ایرانی» و «درآمدی بر اسطورهشناسی» نام شماری از تالیفات منتشر شده نامورمطلق است.
۰
۰
۹۴/۱۲/۱۸
دانشجویان دانشگاه تهران دانشجو